Elkää turhaan peljätkö. Kyllä tässä avautumisessa käsitellään myös puolan reissua otsikosta huolimatta, mutta koska kyse on vuodatuksesta niin on pakko mainita eilisillan tapahtumat. Kävi sitten niin, että mietin tossa eilisiltana, että pitäisköhän sitä mennä lenkille vai lähteä fudisreeneihin sateen uhkasta huolimatta ja valitsin tietysti väärin kuten arvata saattaa. Lähtöhetkellä mietiskelin, että varmasti alkaa satamaan juuri kun pääsen puolen tunnin pyörämatkani loppuun pelipaikalle. Sitten pelkäsin sitä, että tuleekohan sinne ketään paikalle. Kuten sitten satuinkin pääsemään pyörälläni pelipaikan lähistölle niin alkoikin sitten sopivasti satamaan. Vielä silloin se ei juurikaan haitannut, kun huomasin, että porukkaa on kuitenkin riittävästi jonkinlaisten pelien aikaansaamiseksi eikä vesisadekaan ollut vielä mitenkään erikoinen. Ehdinkin sitten jo vähän miettimään, että onneksi lähdinkin sitten jalista pelaamaan, kun ei pikkanen vesisade näytä haittaavan. Ja vituiiksihan se sitten menikin kokonaisuudessaan. Eipä tässä voi kuin katsoa peiliin ja sanoa itselleen, että sä teit yhden virheen!! Ja se virhe olikin saapua puolan reissulta takaisin tänne lupsakkaan suomen maahan jossa kaikilla on niin mukavaa ja aurinko paistaa ihan jatkuvasti...

 

No palataas sitten vuodatuksen jälkeen taas puolan reissuun kun se näyttää iihmisiä kuitenkin jostain syystä kiinnostavan, kun suomi-sika on käynyt taas vähän maailmalla. Ensiksi vois kuitenkin mainita muutaman asian parista viimeisestä viikosta Krakovassa. Elikkäs parin viimeisen viikon aikana krakovassa ei oikeastaan tapahtunut mitään mullistavaa, mutta tuli vietettyä suomi-iltaa ja käytyä yhdellä viikonloppureissulla. Meillä oli krakovassa tapana pitää joka viikko yhtenä iltana tutustuminen eri maista tulevien IAESTE-harjoittelijoiden kulttuureihin ja maihin. Tämä sisälsi monesti jonkinlaisen esitelmän ja paikallisia juomia ja ruokia. Omalla vuorollani tein suomalaisia darravoileipiä hieman muunneltuna ja tarjosin finlandiavoidkaa ja salmiakkikossua. Finalndiavodkasta on muuten pakko mainita sen verran, että sitä löytyi jokaisesta puolalaisesta elintarvikeliikkeestä yleensä hieman suomea halvemmalla hinnalla. Finlandia on muuten perstuntumalta sanottuna Puolan suosituin vodkamerkki. Finlandia ja salmiakkikossu menivätkin helvetin hyvin kaupaksi, vaikka kaikki eivät niistä tykänneetkään. Darravoileviksi väänsin silli- kananmunavoileipiä koristettuna tillillä. Joidenkin maistajien reaktiot sitten olivatkin varsin hupaisia, sillä joidenkin naamat menivätkin kohtalaisen mutrulle. Esitelmässäni mainitsin sitten lyhyesti Suomen historiasta omaan persoonalliseen tyyliini ja näyttelin kaikenlaisia jänniä juttuja suomesta ja suomalaisisesta ruuasta, kulttuurista ja kesätapahtumista. .Erikoiskiitokset tämän esityksen onnistumisesta haluan antaa Skinnarilan Luis Figolle joka lähetteli hyviä maisemakuvia meitsille. Esitelmän hupaisin hetki oli, kun esittelin muille suomalaisia perinneruokia mukaanlukien mämmi. Ihmettelin kun ei tullut minkäänlaisia kommentteja niin oli kyllä sitten pakko sanoa, että kyllä tiedän, että se näyttää paskalta, mutta suomalaiset syövät sitä silti pääsiäisenä. Jos ei mitään muuta jäänyt mieleen niin todennäköisesti ainakin mämmi. Suurin osa immeisistä näytti jotain vitun matkailutoimistojen viimeiseen hiottuja videoita, joista ei jäänyt vittuakaan mieleen enää jälkeenpäin. Ainut mikä jäi esitelmistä mieleen oli, kun ukrainalaiset näyttivät ukrainalaistyttöjen kuvia slideshowna.

 

Tämän suomi-illan lisäksi kävimme tutustumassa todelliseen puolalaiseen elämään vierailemalla toverini spysekin tai miten se sitten ikinä kirjoitetaankaan kotona, jossa saatiin maistella spysekin mamman kokkailuja, jotka olivat varsinkin tällaisen lihansyöntiä rakastavan heteromiehen mieleen. Tämä spysekin mammalla tapahtuma vierailu suunnattiin paikalliseen tornioon/haaparantaan, jossa oli puolan ja tsekin raja keskellä kaupunkia. Tämän lisäksi käväisimme tsekin puolella juomassa tsekkiläistä olutta ja lisäksi käytiin jossain vuoristofestivaalilla, jossa saatiinkin sitten juoda paikallista vodkaa joka oli muuten ihan vitun pahan makuista, mutta hintaansa nähden ihan juotavaa. Hintaa paukulla nimittäin oli peräti 8 korunaa, joka on peräti noin 30 eurosenttiä, joten kyllä noilla hinnoilla jo kehtaa ihan vitun pahaa vodkaa juodakin. Tämän lisäksi kävimmekin sitten vielä paikallisessa yökerhossa, jossa meitsiä sitten naitettiinkin sellaiselle puolalaistytölle joka ei puhunut sanaakaan Englantia. Tämän lisäksi kyseilelllä tytöllä ei kuulemma ikinä ole ollut poikaystävää. Kuten arvata saattaakin niin eipä siitä mitään sitten tullutkaan, mutta eipä ollut kovin suuri yllätys. Vähän jortsailtiin yhdessä, mutta se jäikin sitten siihen, kun ei kommunikoinnista tullut mittään enkä kyllä oikeastaan ollut kyseistä tytöstä muutenkaan kiinnostunut. Tunne taisi kuitenkin olla molemminpuolinen. Tämän lisäksi käytiin vielä spysekin kotikaupungin lähellä olevilla vuorilla katsomassa maisemia. Muuta ei sitten oikeastaan tapahtunutkaan enää viimeisen parin viikon aikana.

 

No mitäs sitten oikeastaan jäi käteen parin kuukauden reissusta? Se teitä kaikkia kiinnostaa jostain syystä. No ainakin parin kuukauden reissu, joka oli elämän parasta aikaa tähän mennessä. Sen lisäksi sain paljon uusia frendejä joiden luo majoittua seuraavilla euroopan reissuilla sekä mahdollisesti lisää elämänkokemusta. Valitettavasti en saanut joten ei tullut tuliaisena edes hyppykuppaa, sillä en ollut riittävän läheisessä kanssakäymisessä naisten kanssa. Lisäksi opin ymmärtämään kuinka hyvältä hymyilevät ja iloiset ihmiset tuntuvat lähipiirissä, sillä jostain syytä ainakin kaikki tytöt tuntuivat hymyilevän meitsille, varsinkin viereisessä huoneessa asuneet tytöt. Syytä en siihen tiedä, mutta todennäköisesti otsassani on lukenut koko reissun ajan idiootti tai jotain muuta vastaavaa. Tai sitten ulkomaalaistytöt vaan ymmärtävät hyvän miehen päälle ja flirttailivat mun kanssa ainoastaan sen vuoksi. Tämän lisäksi opin ryyppäämään niin ettei tullut edes seuraavaksi aamuksi krapulaa vaan pääsin aina helposti töihin asti. Se on sitä eurooppalaista juomakulttuuria you know. Krapulaa ei oikeastaan tullut sen vuoksi, että onnistuin jotenkin hillitsemään juomistani töiden vuoksi. Viikonloput olivatkin sitten kokonaan eri homma, mutta ei sillä väliä. Lisäksi onnistuin vahvistamaan sitä käsitystäni, että maailman suosituin kieli ei olekaan Englanti vaan se on jalkapallo, sillä niidenkin ihmisten kanssa jotka eivät oikeastaan puhuneet englantia kovin hyvin pystyi aina keskustelemaan jalkapallosta...

Lisäksi opin ymmärtämään suomalaisen viinan maun merkityksen, sillä välillä tuntui ettei muiden maiden viinat maistuneet miltään. Lopuksi reissun voi tiivistää seuraavaan virkkeeseen: Pesää jos olisin saanut niin olis ollut täydellinen reissu!!